A konténerek számos területen használják az építőipartól kezdve az ipari és kereskedelmi szektoron át a lakhatásig. Az újrahasznosítás és az újrahasznosított anyagok felhasználása azonban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a XXI. században. A konténerek újrahasznosítása különösen fontos azáltal, hogy segíthet a hulladék mennyiségének csökkentésében és az erőforrások fenntarthatóbb felhasználásában.

Az újrahasznosított konténerek kialakításával sokféle új lehetőség nyílik meg. Az új anyagok és technológiák segítségével a konténerek új funkciókat kaphatnak, például kertészeti szerszámtárolót, kerékpártárolót, szemétgyűjtőt vagy akár utcai bútorokat. Az újrahasznosított konténerek a fenntarthatósági szempontok mellett számos más előnnyel is járnak, például könnyen szállíthatóak, és az átalakításuk is gyors és hatékony lehet.

Az új arculat adása a konténereknek számos lehetőség közül csak egy, de jelentősége nagy. A konténerek esztétikusabb kialakítása és a környezethez való jobb illeszkedése vonzóbbá teheti a konténer alapú projekteket, és csökkentheti az ellenállást, amelyet a közösség esetleg tapasztalhat az ilyen projektekkel szemben. Az új arculat adása a konténereknek egy másik előnye, hogy további lehetőséget kínál az egyedi tervezésre, ami a vállalkozások számára versenyelőnyt jelenthet.

Az újrahasznosított konténerek és az újrahasznosításuk ösztönzése azonban nem csak az egyéni vállalkozások és projektek számára fontos, hanem az egész iparág számára is. Az ilyen konténer alapú projektek és az újrahasznosított konténerek széles körű elfogadása és támogatása segíthet a fenntarthatóbb, zöldebb és hatékonyabb építési és ipari megoldások elterjedésében.