Óvodakonténer lehet a menedék

 
 

 

2014-es kimutatások szerint, a népességgyarapodás miatt, jövő ősszel, sokkal több gyerkőc szülője szeretné őt óvodába beíratni, mint ahány férőhely van az intézményekben és a gyerekek száma egyre csak nő. A probléma másik kiváltó oka pedig, hogy 2014. szeptemberétől minden 3 éves gyerek óvodaköteles lett, így a szülőknek nincs más választása, mint hogy harcoljanak a szűkösen meglévő helyekért.

Viszont sokan vannak, akik keresik a problémát megszűntető megoldásokat és egyes ötletek szerint nem lenne rossz ötlet a férőhelyek megnövelése mellett, ha óvodakonténerek telepítésével igyekeznének a férőhely nélküli intézmények és a gyerekes szülők segítségére.
Hazánkban ez a megoldás bár még nem terjedt el, de van arra példa, hogy óvodakonténer telepítésével oldották meg a férőhelyek kibővítését. Erre példa a II. kerületi Hűvös- völgyi úton található óvoda, melyet 2008-ban adtak át és azóta már egy óvodának a helyhiányát is oldották meg konténer által. Elmondások szerint ez sokkal gyorsabb és olcsóbb megoldás szükség esetén, mint hogy újabb épületet kelljen építeni a már meglévő óvodát kibővítve. Kivitelezés szempontjából nagyjából két hónappal kell annak számolnia a megrendelőnek a megrendelés napjától az átadásig, ha konténer óvodára vágyik.

De nem csak végleges megoldást tud nyújtani egy konténeróvoda, hanem ideiglenesen is telepíthető és ha demográfiai adatok alakulása végett már nincs szükség rá, kisebb ráfordással, más célt szolgálva, teljesen átalakítható. Ha viszont még kevesebb időtartamra lenne szükség az építményre, akár csak 1-2 évre is kölcsönözhető egy konténer.