Mobil épületek fajtái

 
 

Magyarországon még csak elvétve lehet találkozni mobil lakóépületekkel, de a világ számos más részén egyre növekszik ennek a lakhatási formának a népszerűsége. A mobil épületeknek különböző fajtái vannak, amik között lényeges különbségeket lehet felfedezni, de ennek ellenére sokan keverik őket. Nézzünk most meg 3 különböző mobil épület típust, ami közöl kettő igazán mobil.

1. Konténerház

A konténerházak a kivitelező cég gyártócsarnokában kerülnek megépítésre a lehető legnagyobb mértékben, a helyszínen már csak az egyes elemek telepítése, összeillesztése, közművekre való csatlakozása és a szigetelés a feladat. Ahhoz, hogy egy konténerház a helyszínre kerüljön, szüksége van darus teherautóra, ami a helyére tudja emelni az épületet. Ezért nagyon fontos, hogy csak ilyen autóval megközelíthető helyen lehet telepíteni a konténerházat. Igény szerint mozgatható a későbbiekben. 

 

2. Mobilház
Talán a mobil épületek kapcsán a mobilház kifejezést használjuk legtöbbször. A mobilház és a konténerház közti különbség, hogy a mobilház már tartalmaz valamilyen fokú hőszigetelést, míg a konténerházra minden esetben külön kell feltenni. A mobilház egy teljesen kulcsrakész épület, amit kamionnal szállítanak a helyszínre és ott már nem kell összeépíteni, esetleg igény esetén fixálni. A mobilházak váza vasból készül, aluminium falakkal és igény szerinti belső borítással és szigeteléssel. A konténerházhoz hasonlóan ezt is egy daru és kamion segítségével el lehet vinni máshova. 
 
3. Készház
A készház az előbbi kettővel ellentétben a helyszínen kerül összeállításra. Minden apró részletet meg kell tervezni (kábelek helyét, konnektorok helyét stb), mert a kábelek még a gyártás során kerülnek be a falakba és a helyszínre szállítást követően állítják össze az épületet. Ezek a házak a könnyűszerkezetes házak kategóriába tartoznak. Egy ilyen ház felállításához szükség van építési munkálatokra, így ez a fajta épület mindenképpen ingatlannak minősül, míg az első kettőnél ez nem egyértelmű. Erről az adott telek önkormányzatánál kell érdeklődni. Rendszerint a készházak hasonlítanak leginkább egy hagyományos családi házhoz és felépítés után ezt már nem lehet elmozgatni a helyéről.