Mit lehet kihozni egy konténerből?

 
 

Ami valakinek hasztalan, az másnak kincs lehet. Az építészet egy igen érdekes ágazata alakult ki az előbb említett gondolatsort megfontolva. Igen sok szállítókonténer válik hasztalanná, feleslegessé néhány évnyi megpróbáltatás után, aminek a következménye valószínű a beolvasztás lesz, hogy aztán új eszköz, jármű vagy netán konténer lehessen belőle. Ez viszont mind idő, energia és pénz ráfordításával valósítható meg.

Mi van akkor, ha a rég nem használt szállító konténerek még így is hasznosak lehetnek valaki számára?! A XXI.század egyes építészei nagy fantáziát láttak meg a már kidobásra kerülő szállító konténerekben és "új lehetőséget adtak" a számukra. Azáltal, hogy egy stabil, fémszerkezettel rendelkező építményről van szó, tökéletes vázát képezheti egy újonnan épülő, extravagáns stílusú háznak. Néhány építész, például Tom Kundig vagy OSKA Architects munkatársai, úgy  élettel feladattal fel a kiselejtezett szállítókonténereket és csodás építmények születtek belőlük. 

Tom Kundignak annyira megtetszett a konténer ház ötlete, hogy saját, erdőbéli házat alkotott belőle. A fákkal körülvett területre nem a megszokott alapanyagokból építette hétvégi házát, hanem felvirágoztatott néhány szállító konténert, melyeket egymásra pakolva, egy három emeletes nyaraló vált belőle. 

A OSKA Architects építészei pedig hétvégére elvonulni vágyók számára szerettek volna kempingezésre alkalmas házakat alkotni. Erre a célra tökéletesen megfeleltek a konténer házakat építettek, de az építési engedélyt végül nem kapták meg az adott területre. Kreatív megoldáshoz folyamodtak, miszerint kerekeket szereltek a konténer házak alá, így lakókocsikká váltak az építmények. Ez az ötletgazdag hozzáállás annyira felcsillantotta egyesek szemét, hogy 2007-ben a OSKA Architects építészei átvehették a AIA Seattle Awards építészeti díját is.