Konténeres kincsvadászok

 
 

A hatalmas, akár több tízezer konténer szállítására alkalmas konténerszállító hajókkal sajnos gyakran történnek balesetek. Ezek legtöbbször azt jelentik, hogy az erős hullámzás vagy a nem megfelelő rögzítés hatására az egymásra rakott konténerek ledőlnek és a vízbe esnek. Ez mindig elég nagy baj, hiszen megsemmisülnek az áruk és sose érkezik meg a megrendelőhöz. A tengereken és óceánokon hánykolódó több ezer konténer pedig a hajókra és vitorlásokra jelent komoly veszélyt. 

Az ilyen, vízbe esett konténereket van, hogy soha nem találják meg, de gyakran az áramlatok valamelyik tengerpartra sodorják őket. A tengerpartra sodort konténereket pedig a helyiek és a lelkes konténeres kincsvadászok előszeretettel bontják fel- ha még szükséges, és teszik magukévá a benne található árut. 

Idén télen az MSC hajótársaság hajó került hasonló helyzetbe, ugyanis 270 konténer esett a tengerbe Hollandia partjaihoz közel. A hatóságok szerint van köztük veszélyes anyagot tartalmazó konténer is, így nem ajánlják senkinek a konténerek kinyitását. Ez azonban nem tartotta vissza a holland szigetlakókat, hogy a partra vetett konténerből számos IKEA bútort, villanykörtét és egyéb használati tárgyat szerezzenek.