Egy régi óvoda új ruhát kap

 
 

 A japánban található Saitama településen Hibino Sekkei és Youji No Shiro tervei alapján egy kifejezetten gyermekek számára készített épületekre szakosodott építész csapat, újrahasznosított szállítmányozási konténerek felhasználásával újított fel egy régi óvoda épületet. Ennek a projektnek különleges és fontos üzenetet kell hírül adnia a világnak, mely az adaptív újrahasznosítást és a környezetünk felelős használatát emeli ki.


A régi óvoda több, mint ötven éve van jelen szervesen a kis közösség életében, melynek köszönhetően, mára olyan örökséggé vált, amit a kivitelezők és tervezők meg akartak őrizni az utókor számára is. 

A konténer építkezés viszonylag gyorsan lezajlott. A régi épületet szerkezetileg megerősítették, így ellenállóbb lett a földrengésekkel szemben. Középen egy kis udvar lett kialakítva, melynek központjában egy kis fa áll. Az udvar felől az ajtók, egy fedett teraszra néznek, így a középső tér egy rekreációs térként üzemel.
 A konténer építmény belterének kialakításánál a fa kapott nagy szerepet, hogy meleg hangulatával segítse a tanulást.

 Egy hatalmas, 364 m2-es terem is kialakításra került, mely rendezvényeknek adhat helyet. Az irodák az emeleten kaptak helyet. Ezek mindegyike nagy, utcafronti ablakot kapott, ahonnan látni lehet az épület körül kialakított zöld növényekkel beültetett teret, mely kellemes hangulatot áraszt.