Diák-lak

 
 

 

Ki gondolná, hogy már nem használt konténerekből diákszállást lehet kialakítani?

Pedig így van. A Dél- afrikai Köztársaság legnagyobb és legnépesebb városának, Johannesburgnak a diákok által az egyik legközkedveltebb kollégiumának számít egy régi konténereket újra felhasznált szálláshely. Az az ingatlanfejlesztő vállalat, mely neve Citiq, szerette volna megoldani a diákok kevés férőhely problémáját, mely már igencsak sürgetővé vált az utóbbi időkben. A vállalatnak hála viszont sikerült a bővítés és hamarosan birtokba is vehetik a most még fedél nélkül maradt tanulók új szállásaikat.

Az épület alapját egy, már meglévő kollégium adja, mely sok emeletének köszönhetően gyönyörű kilátást biztosít a tanulók számára és mára befüvesített tetőtérrel várja a természetkedvelő, pihenni vágyó diákokat. Az épület tetejére, illetve oldalára lettek felerősítve a konténerek, összesen 375 darab, melyek élénk, életvidám színeivel nagyszerű látványosságnak minősülnek a város centrumában. Minden konténer egy- egy lakásnak felel meg, és nem csak elkülönített helységek, hanem közös könyvtár, edzőterem, számítógépes szoba és közösen használható konyha valamint étkező is helyet kapott a konténer együttesben. Emellett minden konténerlakás tartalmaz egy kicsi konyhát és fürdőszobát, valamint egy és két személynek berendezett hálót.


Minden helységben a domináns, élénk színek uralkodnak és a könnyű fenntarthatóság volt a tervezőgárda egyik fő szempontja a konténerkollégium megalkotása során.