A Seugin- sziget újjáéledése

 
 

 

Megtörtént a Nyugat-Párizsi Seguin-sziget felújítása, melyet az építész, Jeun Nouvel, igen különös és ötletgazdag módon valósított meg.

A felújítást hatalmas területen végzik, mely a projekt végeztével számos kulturális programnak ad majd otthont. Többek között helyet kap majd egy zöld övezeti koncertterem, múzeum, koncerttermek és művész stúdiók, valamint mozik és hotelek is. Ez a minden igényt kielégítő és képzeletet felülmúló beruházás magabiztosságra, hihetetlen szaktudásra és eltökéltségre tesz tanúbizonyságot, melyet nem csak Párizs, hanem egész Franciaország lelkesen vár.

A beruházás jelenleg az első fázis lezárásánál tart, melynek eredménye a Les Grandes elnevezésű építmény lett. Ez egy minimalista megjelenésű üvegház, melyet, ha belülről is megcsodálunk, rájövünk, hogy egy gyönyörűen berendezett, 1000nm-es éttermet rejt. Az épület különlegességét az jelenti, hogy fa és fém külsővázzal rendelkezik, amit üvegpanelek borítanak, az állványzata belseje pedig egy mára felújított hajózási konténert rejt. Az étterem vendégei számára külön jó hír, hogy a különleges vendéglátó egység séfje nem más, mint a méltán híres és elismert, Michelin csillagos Arnaud Daguin. Az épület másik érdekessége az, hogy míg a belsejében 120 vendéget fogadni képes, egyedi designú étterem bújik meg, addig a konténer fala és az üvegburkolat között szezonális kertet működtetnek. Az itt termesztett növények nem csak az étterem zöldség és gyümölcs szükségleteit látják el, hanem egész Ile-de Franc régió lakosainak igényét is, akik számára néhány gyümölcs ismert és régóta fogyasztott, de számos ismeretlen, egzotikus gyümölcs termesztése is folyik ebben a különleges üvegházban. Az építményt borító üvegpaneleket úgy tervezték, hogy az érdeklődők számára ideális rálátást biztosítsanak az étteremre, illetve annyi fényt bocsássanak a növényekre, mely a megfelelő fejlődésükhöz szükséges. Emellett a tetőpanelek megfelelő időjárás mellett kinyílnak, és friss levegővel árasztják el a növekvő növényeket, így oldva meg a természetes szellőzés kérdését.

Ez a felettébb óriási projekt mára sokkal több lett, mint az a tervezők kezdetekkor gondolták, már csak azért is, mert a Les Grandes nagyobb sikereket ért el a megnyitása óta, mint azt az álmukban gondolták volna. A párizsiak már nem csak szórakozási lehetőségeik bővülése miatt várják a további munkafázisok megvalósulását, hanem a turizmus fellendülését is ettől a beruházástól várják, melyre, tegyük hozzá, igen nagy az esély.