A segítségnyújtás az első

 
 

 

Néhány hónapja Észak- Irakban újabb válsághelyzet alakult ki, melyben a Máltai Rend képviselői is igyekeznek minél többet segíteni. Ezáltal a háborús övezetbe nem csak víztisztító készüléket, gyógyszereket, orvosi készülékeket és egyéb kellékeket szállítanak Ankawaba és Ervilbe, melyek jelenleg menekülttáborként szolgálnak, hanem egy konténer klinikát is telepítenek.


A konténer klinika elsődleges feladata a sérültek ellátása, védelmezése és elszállásolása lenne, de itt bárki más, rászoruló számára is segítséget igyekszik majd nyújtani. Úgy a konténer klinika telepítésével, mint az egyéb segélyszállítmányok odajuttatásával próbálnak minden gyógyszer igényt kielégíteni a Máltai Rend és a Malteser International dolgozói, valamint a krónikus betegségben szenvedők ellátását szeretnék megoldani. Eme segítségnyújtás mellett a két szervezet igyekszik felvenni a kapcsolatot helyi partnerszervezetekkel is, akiket a nagy földrajzi távolság nem akadályoz. Szeretnének mihamarabb megszervezni egy mobil orvosi csapat odaszállítását is, akik minden felmerülő betegség és sérülés ellátására képesek lesznek. A csapat orvosokból és ápolókból, valamint pszichológiai szakértőkből állna, akik úgy fiziológiai, mint pszichikai problémák kezelésére szakképzettek. Sőt, mindezek mellett még egy orvosi központ telepítését tervezi a két szervezet, hogy a továbbiakban is legyen elegendő szakember és gyógyszer a menekültek ellátására.


Az összefogás eredményeként remélik, hogy minden szükséges segítséget meg tudják adni a rászorulóknak, akik ezáltal könnyebben átvészelik ezt a nehéz időszakot.